نماینده ایران در اوپک با هشدار نسبت به عدمتوافق در اوپک برای کاهش تولید نفت گفت: اگر اوپک و متحدانش نتوانند تولید نفت را تا حد قابلتوجهی کاهش دهند، قیمت نفت تا ۴۰دلار در هر بشکه هم سقوط میکند.
قیمت نفت تا 40 دلار در هر بشکه سقوط میکند، مگر اینکه اوپک و متحدانش تولید را تا حد قابلتوجهی کاهش دهند.
حسین کاظمپور اردبیلی، نماینده ایران در اوپک گفت نیاز است تولید حداقل 1.4 میلیون بشکه در روز کم شود تا جلوی عرضه بیش از حد نفت گرفته شود. جمهوری اسلامی ایران خودش در کاهش تولید شرکت نمیکند و تحریمهای آمریکا بر صادرات آن همچنان باقیست.
کاظمپور گفت احتمالاً این گروه در نشست وین در آخر این هفته نتوانند به توافقی برای مهار عرضه نفت دست یابند.
این اظهارنظرها نشاندهنده اختلاف در داخل اوپک است. با سقوط قیمت نفت خام در ماه گذشته، اوپک بهدنبال کسب توافق برای سیاست عرضه در سال آینده است. در حالی که محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه در مورد ادامه مورد مدیریت بازار موافق است، قطر در حرکتی تعجبآور در روز دوشنبه اعلام کرد که در سال 2019 از اوپک خارج خواهد شد. این کار انسجام اوپک را تهدید میکند. تصمیمهای اوپک باید بهاتفاق آرا گرفته شوند تا قابل اجرا باشند.
کاظمپور گفت: «فکر نمیکنم آنها به کاهش تولید فکر کنند. احتمالاً میخواهند بهانههایی بیاورند یا پیشنهادهایی روی میز بگذارند که مورد قبول دیگران نباشد و بعد بگویند: "بسیار خوب! ما که گفتیم"».
ایران یک عضو بنیانگذار اوپک، مجبور شد بهخاطر تحریمهای آمریکا بر صادرات آن، تولید خود را از 3.8 میلیون بشکه در روز به حدود 3 میلیون بشکه در ماه گذشته کاهش دهد. دونالد ترامپ تهدید کرده صادرات نفت ایران را به صفر میرساند. معافیتهایی که آمریکا به برخی واردکنندگان نفت ایران داد این ادعا را تضعیف کرد. ولی این معافیتها اجازه خرید مقدار محدودی را میدهند و مدت زمان محدودی دارند.
کاهش قیمت نفت در دو ماه گذشته نهتنها برای ایران بلکه برای تمام تولیدکنندگان گروه اوپک و غیرعضو آن مشکل ایجاد کرده است.
قیمت فعلی نفت خام برنت حدود 61 دلار در هر بشکه است، یعنی کمتر از آنچه اکثر تولیدکنندگان برای تعادل بودجه داخلیشان نیاز دارند. ترامپ هم بر اوپک فشار میآورد که قیمت را از این هم پایینتر ببرد.
عربستان و روسیه سعی کردند با توافق برای تمدید قراردادشان برای مدیریت بازار، کاهش قیمت نفت را مهار کنند ولی آنها هیچ کاهش جدیدی را در تولید نفت تأیید نکردهاند و مقامات هر دو کشور میگویند آنها هنوز به توافق نرسیدند.
کاظمپور شک دارد اوپک بالاخره با تمدید قرارداد موافقت کند. او گفت: «کشورهایی که در سه ماه گذشته بشکههای نفت را به بازار اضافه کردهاند باید آن را کاهش دهند».
اوپک و متحدانش از سال 2017 موفق شدند با کاهش تولید، ذخایر اضافی بازار را حذف کنند و قیمت را بالا ببرند ولی در ماه ژوئن این روند را بهعکس کردند و تولید را افزایش دادند. از آن زمان عربستان و روسیه تولیدشان را بسیار بالا بردهاند. نگرانی از عرضه بیش از حد دوباره بالا گرفته است و نگرانی از میزان تقاضا هم باعث شد از ماه اکتبر قیمت نفت 30 درصد سقوط کند.
کاظمپور اضافه کرد: «با شکستی که در این سه ماه داشتهاند، شک دارم همکاری ادامه پیدا کند. چرا یک شکست نهادینه شده است؟ برای تمدید آن اتفاق آرا نیست».
او همچنین اخطار داد که تحریمها و سقوط قیمت نفت میتواند اوپک را با قدمت بیش از نیم قرن متلاشی کند.
کاظمپور گفت: «یک حس سرخوردگی بهوجود آمده است، مخصوصاً بین تولیدکنندگان کوچک، نه در سطح قطر. سقوط قیمت نفت و کاهش درآمد دلیلی برای ترک اوپک است».