به گزارش خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری میزان، رزمایش پدافند هوایی ولایت ۹۷، از صبح روز دوشنبه (۱۴ آبان) با اعلام رمز «یا خاتم الانبیاء (ص)» توسط امیر دریادار «حبیبالله سیاری» رئیس هئیت مدیره این رزمایش، در بخشهای وسیعی از شمال، مرکز و غرب کشور و در مساحتی به وسعت تقریبی نیم میلیون کیلومتر مربع آغاز شد و شب گذشته (۱۵ آبان) با موفقیت به پایان رسید.
در این رزمایش ۲ روزه که با محوریت قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص) و در قالب شبکه یکپارچه پدافندهوایی کشور در حال برگزاری است، نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، یکانهای پروازی نیروی هوایی ارتش و شبکه دیدهبانی بصری و اپتیکی نیز مشارکت داشتند.
روز اول
رونمایی از سامانه توپخانهای سراج
در یکی از مراحل روز اول رزمایش، سامانه توپخانهای پدافند هوایی «سراج» توانست پهپادهای متخاصم را در آسمان محل برگزاری رزمایش مورد اصابت قرار دهد.
سامانه توپخانهای سراج که برای اولین بار در این رزمایش رونمایی شد، یک توپ ۳۵ میلیمتری است که توپ و گلوله آن بهینه شده و این سامانه علاوه بر استفاده از رادار، از یک سامانه جدید اپتیکی نیز بهره میبرد. سامانه توپخانهای سراج میتواند انواع اهداف ازجمله ریزپرندهها را کشف و مورد اصابت قرار دهد.
سرعت عمل بالای کاربران جوان سامانههای مختلف از جمله سراج، از جمله موارد قابل توجه در این بخش از رزمایش بود.
شلیک سامانه موشکی سوم خرداد
در بخش دیگر روز اول رزمایش «ولایت ۹۷» سامانه موشکی سوم خرداد نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با شلیک موشک توانست پرنده متخاصم در آسمان محل رزمایش را مورد اصابت قرار دهد. سامانه موشکی سوم خرداد که اردیبهشت ماه سال ۹۳ در جریان بازدید رهبر معظم انقلاب از نمایشگاه هوافضای سپاه رونمایی شد، میتواند اهداف را در فواصل حدود ۵۰ کبلومتری منهدم کند. این سامانه امکان رهگیری ۴ هدف و شلیک همزمان ۸ موشک را دارد.
هواپیماهای نیروی هوایی در نقش نیروی متخاصم
در جریان این رزمایش در بخش آزمایش سرد، هواپیماهای نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در نقش نیروی متخاصم حاضر شده و سامانههای راداری و موشکی نیز با انجام کشف و رهگیری بر روی آنها قفل راداری و اقدام تاکتیکی کردند. همچنین هواپیماهای طرح پدافندی نیروی هوایی ارتش و سپاه با به پرواز در آمدن از پایگاههای مختلف انجام عملیات رهگیری و پدافند هواپایه را تمرین کردند.
بکارگیری سامانه موشکی «تلاش»
در جریان اولین روز رزمایش مشترک پدافند هوایی ولایت ۹۷، سامانه موشکی تلاش با شلیک سه فروند موشک صیاد، اهداف هوایی را در فواصل مختلف مورد اصابت قرار داد. سامانه موشکی تلاش یکی از جدیدترین سامانههای پدافندی قرارگاه خاتم الانبیاء (ص) است که میتواند اهداف را در ارتفاع متوسط و بلند مورد اصابت قرار دهد.
این سامانه موشکی در این رزمایش با شلیک سه فروند موشک صیاد، سه هدف هوایی را مورد اصابت قرار داد. سامانه موشکی تلاش که در این رزمایش به کار گرفته شد، با تلفیق با رادار ایرانی افق، حاصل طراحی و ساخت صنایع دفاعی ایران است.
در همین راستا «امیر دریادار دوم سید محمود موسوی» سخنگوی رزمایش مشترک پدافند هوایی ولایت ۹۷ گفت: سامانههای موشکی تلاش، پرندههایی که در قالب نیروی دشمن قصد نفوذ به منطقه رزمایش داشتند را مورد هدف قرار دادند و به یاری خداوند اجازه نداند هیچ پرندهای وارد منطقه شده و این محدوده را به سلامت ترک کنند.
روز دوم
بکارگیری موشکهای «شلمچه»
در دومین روز رزمایش ولایت ۹۷، چند فروند از موشکهای زمین به هوا «شلمچه» شلیک شدند؛ این موشکها توانستند اهداف هوایی را پس از ورود به آسمان محل رزمایش مورد اصابت قرار داده و منهدم کنند.
همچنین در این مرحله از رزمایش شاهد شلیک سامانه موشکی برد متوسط «طبس» نیروی هوافضای سپاه پاسداران بودیم که این سامانه نیز در این رزمایش اقدام به شلیک و انهدام اهداف متخاصم کرد.
بکارگیری سامانه «مرصاد» با موشکهای جدید
در دومین روز از رزمایش ولایت ۹۷ سامانه موشکی زمین به هوای «مرصاد» اهداف هوایی را مورد اصابت قرار داد و منهدم کرد. سامانه موشکی زمین به هوای ارتفاع متوسط «مرصاد» با شلیک چند فروند موشک انواع اهداف هوایی را مورد اصابت قرار داد.
این سامانه ارتفاع متوسط از موشک و خودروی حامل جدید بهره میبرد که توان تحرک پذیری بالایی به آن میدهد. از جمله دیگر تغییرات ایجاد شده در این سامانه میتوان به دیجیتال شدن بسیاری از تجهیزات مربوطه و نیز افزایش برد رادار آن اشاره کرد.
در این رزمایش شاهد شلیک انبوه سامانههای موشکی بودیم که طیف زیادی از آن آنها را موشکهای شلیک شده از سامانه مرصاد تشکیل میدادند.
بهرهبرداری عملیاتی از رادار بومی «بشیر»
در دومین روز از رزمایش مشترک پدافند هوایی ولایت ۹۷، سامانه راداری سه بعدی و کنترل هواپیمای شکاری «بشیر» نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، مورد بهره برداری عملیاتی قرار گرفت. در جریان رزمایش پدافند هوایی و در کنار انواع سامانههای رزمی موشکی و توپخانهای از طیف وسیعی از تجهیزات راداری نیز مورد استفاده قرار گرفت.
از جمله این رادارها میتوان به رادارهای جستجوگر مطلع الفجر، کشف الکترواپتیک رعد و سامانه کشف کروز کاوش اشاره کرد. همچنین در این رزمایش برای اولین بار سامانه راداری سه بعدی و کترل هواپیمای شکاری "بشیر" مورد بهره برداری عملیاتی قرار گرفت.
انتهای پیام/