حضور ۲۵ میلیون زائر حسینی از ۹۲ ملیت در کربلا/ همه هزینه‌های اربعین از سوی خود مردم تامین می‌شود/ عده‌ای بین زائران فرستاده شده بودند تا آشوب به راه بیندازند/ هر روز تهدید امنیتی داشتیم/کارشناسان آمریکا و انگلیس چرا در مراسم اربعین شرکت کردند؟

گروه سیاسی خبرگزاری میزان - وحید عظیم‌نیا و ندا فراهانی؛ «یَا أَیَّتُهَا النَّفْسُ الْمُطْمَئِنَّةُ* ارْجِعِی إِلَى رَبِّکِ رَاضِیَةً مَرْضِیَّةً *فَادْخُلِی فِی عِبَادِی*وَادْخُلِی جَنَّتِی. اى نفس مطمئنه؛ خشنود و خداپسند به سوى پروردگارت بازگرد؛ و در میان بندگان من درآى؛ و در بهشت من داخل شو (آیات ۲۷ تا ۳۰ سوره فجر).

متفکر شهید مرتضی مطهری در کتاب «حماسه حسینی» می‌گوید حسین بن علی(ع) درس غیرت به مردم داد٬ درس تحمل و بردباری به مردم داد٬ درس تحمل شدائد و سختی‌ها به مردم داد. این‌ها برای ملت مسلمان درس‌های بزرگی بود... ملتی شخصیت دارد که حس استغنا و بی‌نیازی در او باشد. اینهاست درس‌های آموزنده‌ای که از قیام حسین بن علی (ع) باید آموخت. ... حسین بن علی(ع) یک روح بزرگ و یک روح مقدس است. اساسا روح که بزرگ شد تن به زحمت می‌افتد.

همین «روح بزرگ» است که انسان‌های آزاده را از اقصی نقاط جهان و از هر دین و مذهبی؛ قوم و قبیله‌ای؛ کشوری و شهری و ...  به مرکز جهان یعنی «کربلا؛ حرم امن الهی» می‌کشاند تا تن خاکی را به زحمت بیندازند و روح وجودشان را جلا بدهند.

در چنین وضعی، از تن خاکیِ انسان‌های ماده‌گرا(ماتریالیستی) - که نهایت هنر آنها نگرش اثبات‌گرایانه(پوزیتویستی) به عالم واقع است- انتظار درک و تحلیل پدیده عظیمی همچون اربعین نیست و نباید چنین انتظاری هم داشت. چه آنکه ناخدای باخدای انقلاب اسلامی روز شنبه در دیدار دانش‌آموزان و دانشجویان فرمودند حرکت بی‌نظیر اربعین، جز با عشق و ایمان و جوشندگی خون شهیدان والا مقام شکل نمی‌گیرد و هیچ عامل دیگری قادر به برپایی چنین عظمتی نیست. غربی‌ها از درک و تحلیل این پدیده فوق العاده عاجزند، آن‌ها چند سال در قبال حرکت عظیم اربعین «توطئه سکوت» را به‌کار گرفتند، اما امسال مجبور شدند مقداری به آن بپردازند البته با تحلیل‌های خصمانه و غلط و بلاهت آمیز.

مراسم پیاده‌روی اربعین - برخلاف اظهارات برخی‌ها - امر تازه متولدشده‌ای نبوده و از زمان‌های دور وجود داشته است اما اخیرا و پس از سرنگونی رژیم صدام توسط یار غار یعنی آمریکا، و همچنین تشکیل دولت انتخابی در عراق، این مراسم هم مجدد احیا شد. با این تفاوت که حضور گسترده عاشقان حسینی و شور و شعف آن قابل قیاس با هیچ دوره‌ای نیست.

دولت‌ به عنوان کارگزار مردم، صرفا تردد و امور زیرساختی اربعین را ساماندهی می‌کند و هزینه چنین مراسم باشکوهی هم توسط خیرین و خود زائران تامین می‌شود. اما هستند کسانی که سفر تفریحی به دبی و ترکیه و حتی رانت ارزی سفرهای خارجی را نمی‌بینند و در خوشبینانه‌ترین حالت از سر کج فهمی، در ایام اربعین سوسیالیست می‌شوند و حتی به «کارل مارکس» تنه می‌زنند.

هرچند وزارت کشور مسئولت اجرایی برگزاری مراسم اربعین را برعهده دارد اما طبق گفته وزیر کشور، این مسئولیت موقتی است و در آینده باید به متولی اصلی آن یعنی سازمان حج و زیارت واگذار شود. البته ستاد مرکزی اربعین با حضور حدود ۳۰ دستگاه حکومتی تشکیل شده و یک ستاد فراقوه‌ای است که به فراخور نیاز از ظرفیت دستگاه‌های مختلف استفاده می‌کند.

به منظور کنکاش درباره چگونگی روند برگزاری مراسم با شکوه اربعین امسال و پاسخ به برخی شبهات، با شهریار حیدری مدیرکل دفتر امور مرزی وزارت کشور و دبیر ستاد مرکزی اربعین به گفت‌وگو نشستیم. بخش اول این گفت‌وگو که در طبقه چهاردم وزارت کشور انجام شده، به قرار زیر است.

میزان: بدوا از اینکه وقت خودتان را در اختیار خبرگزاری میزان قرار دادید سپاسگزارم.
حیدری: من هم از شما و از مجموعه میزان خیلی تشکر می‌کنم که چنین فرصتی را در اختیار من قرار دادید.

حضور ۲۵ میلیون زائر حسینی از ۹۲ ملیت در کربلا/ بیش از ۲ میلیون نفر ایرانی بودند/ همه هزینه‌های اربعین از سوی خود مردم تامین می‌شود/ عده‌ای بین زائران فرستاده شده بودند تا آشوب به راه بیندازند/ هر روز تهدید امنیتی داشتیم/پول کسانی که موفق نشده‌اند ارز دریافت کنند محفوظ است
میزان: علی‌رغم برگزاری با شکوه مراسم اربعین و عشق وصف‌نشدنی مردم عزیر ایران اسلامی به ساحت ائمه(ع) از جمله حضرت اباعبدلله الحسن(ع)، شاهد یک نوع حرکات زیر پوستی و شبهه‌افکنی درباره این مهم هستیم. ابتدا درباره اهمیت این مهم بفرمایید.
حیدری: راهپیمایی اربعین کاری بزرگ و بی‌نظیر است و دستاورد‌های بی بدیلی داشته است. دشمنان این حرکت عظیم مردمی با هیچ وسیله سیاسی و تبلیغاتی نمی‌توانند خدشه‌ای به آن وارد کنند. مردم ایران و عراق مسلمان هستند و برای ائمه اطهار (ع) حرمت زیادی قائلند. مرقد مطهر امام حسین (ع) در عراق قرار دارد و طبیعی است ملت و دولت عراق در روز اربعین میزبان میلیون‌ها زائر عاشق اباعبدالله الحسین (ع) هستند. دراین روز مردم سراسر دنیا مراسماتی را برای گرامیداشت این روز برگزار می‌کنند. نظیر مراسم پیاده روی اربعین در طول تاریخ وجود نداشته است لذا این اتفاق عظیم از جهات زیادی قابل توجه است.

حضور بیش از ۲ میلیون زائر ایرانی در اربعین ۹۷
میزان: امسال یعنی در مراسم اربعین سال ۹۷ چند میلیون نفر برای شرکت در این مراسم از ایران و سایر کشور‌های دیگر حضور داشتند؟

حیدری: آمار هر سال بعد از پایان مراسم اربعین توسط کشور عراق احصا می‌شود ولی تا الان طبق آمارهای احصاشده ما، امسال بیش از ۲ میلیون نفر از ایران در مراسم اربعین شرکت کردند.

میزبانی ایران از ۱۴۲ هزار زائر خارجی
میزان: زائران خارجی چطور؟

حیدری: تعداد ۱۴۲ هزار زائر خارجی هم از ایران وارد عراق شده و از ایران به کشور خود بازگسشته اند که کار اسکان و پذیرایی این افراد با ما بوده است.

رشد ۴۲ درصدی عبور زائران خارجی از ایران
میزان: تعداد زائران خارجی اربعین که از ایران وارد عراق شده اند چه میزان رشد داشته است؟

حیدری: حدود ۴۲ درصد رشد نسبت به اربعین سال گذشته داشته است. زائرانی از کشور‌های پاکستان، افغانستان، تاجیکستان، آذربایجان، ترکیه و روسیه بودند. زائران دیگر کشور‌ها نیز از مرز هوایی وارد عراق شدند. طبق آماری که از سال گذشته داشتیم کمتر کشوری بود که از آن زائرانی در مراسم اربعین شرکت نکرده باشند.

حضور حدود ۲۵ میلیون زائر در کربلا
میزان: چه تعداد زائر در اربعین امسال در عراق حضور داشتند؟

حیدری: امسال در روز اربعین طبق آماری که مسئولان مربوطه عراقی اعلام کرده اند، حدود ۲۵ میلیون زائر در کربلا بود‌ه‌اند. اگر بخواهیم جمعیت رفت و برگشت زائران به کربلا را حساب کنیم جمعیتی بالغ بر ۵۰ میلیون نفر را باید مدنظر بگیریم. تقریبا سال گذشته هم همین تعداد بودند. خیلی از مردم عراق نه ویزا و روادید می‌گیرند. اما براساس آمار رندوم[انتخاب تصادفی] از تعداد افرادی که از استان‌های مختلف عراق در این روز خروج کرده اند و همچنین در نظر گرفتن ظرفیت طول و عرض جاده‌ای، تعداد افرادی که در این روز در این مراسم حضور داشتند را در نظر می‌گیرند.

حضور ۲۵ میلیون زائر حسینی از ۹۲ ملیت در کربلا/ بیش از ۲ میلیون نفر ایرانی بودند/ همه هزینه‌های اربعین از سوی خود مردم تامین می‌شود/ عده‌ای بین زائران فرستاده شده بودند تا آشوب به راه بیندازند/ هر روز تهدید امنیتی داشتیم/پول کسانی که موفق نشده‌اند ارز دریافت کنند محفوظ است
حضور از ۹۲ ملیت در اربعین
میزان: از چند ملیت در این مراسم حضور داشتند؟

حیدری: از ۹۲ ملیت در این مراسم افراد حضور داشتند. افراد از همه ادیان در این برنامه معنوی حاضر شده بودند.

تفکیک خروج مرزی
میزان: امسال خروج زائران بر اساس آمار از کدام مرز‌ها بوده است؟

حیدری: ۶۰ درصد زائران از مرز مهران، ۲۴ درصد از شلمچه، ۱۳ درصد از مرز چزابه و ۳ درصد از مرز هوایی برای حضور در مراسم اربعین از کشور خارج شده‌اند. مرز ریلی متصل به عراق نداریم ولی ظرفیت ریلی داخلی امسال مورد استقبال فزاینده‌ای قرار گرفت. روزی ۱۸۰۰ نفر رفت و برگشت از خط ریلی تهران- کرمانشاه استفاده کردند. مرز ریلی تا خرمشهر رفتند. فعالیت از مرز دریایی خیلی کم بود.

میزان: شما و همکارانتان از بعدا زاربعین سال گذشته فعالیت خودتان را برای برگزاری مراسم اربعین امسال شروع کردید و مردم عزیز هم شاهد فعالیت فشرده این روزهای شما هستند هرچند این مسئله کیفی هست و ان‌شاءالله اجر کیفی هم خواهید گرفت ولی اگر بخواهیم به صورت کمی بیان کنیم چند نفر ساعت کار کرده انجام شده است؟
حیدری: در طول یکسال گذشته ۱۴ جلسه ستاد مرکزی اربعین داشتیم و این جلسات از بعد اربعین ۹۶ هم شروع شد. ۱۳ کمیته‌های زیر مجموعه ستاد مرکزی هم جلسات جداگانه‌ای برگزار کرده‌اند؛ همچنین ۳۱ ستاد استانی و ۴۳۰ کمیته شهرستانی مجموعا ۱۲۵۰ جلسه با ۲ هزار و ۷۰۰ مصاحبه در طول این ۱۱ ماه جلسه داشته‌اند.

ستاد مرکزی اربعین وابسته به دولت و یا وزارت کشور نیست
میزان: یکی از شبهاتی که بعضا مطرح می‌کنند درباره چرایی برگزاری مراسم اربعین از سوی وزارت کشور هست؛ معتقدند این مراسم باید از سوی سازمان حج و زیارت برگزار شود. این مراسم را وزارت کشور برگزار می‌کند یا ستاد مرکزی اربعین؟

حیدری: ستاد اربعین ۲۴ عضو از ارگان‌ها و نهاد‌های دولتی و غیر دولتی دارد. ستاد مرکزی اربعین وابسته به دولت و یا وزارت کشور نیست. یک ستاد فراقوه‌ای است منتها مدیریت آن براساس پیشنهاد دولت و موافقت رهبر معظم انقلاب به وزارت کشور داده شد و براساس دستور العمل مدیریت این امر به وزارت کشور داده شد. سال گذشته ۱۳ کمیته با بخشی از استان‌ها برای برگزاری این مراسم همکاری می‌کردند، اما امسال ۴۵۰ شهرستان نیز در این مراسم کارهارا پیگیری می‌کردند. اما امسال ستاد اربعین را باید به وسعت تمام کشور در نظر گرفت. امسال حتی در بخش‌ها، دهستان‌ها و روستا‌ها نیز در این موضوع اربعین به صورت خودجوش شرکت کردند.

میزان: گفته می‌شود چرا سازمان حج وزیارت اجرای این مراسم معنوی را در دست نمی‌گیرد؟
حیدری: سازمان حج و زیارت هم یکی از دستگاه‌های مشارکت کننده در برگزاری این مراسم است. وزارت کشور مسئول تامین امنیت مردم است و یک فعالیت‌ها و مسئولیت‌های فرابخشی دارد. تمام استانداران و زیر مجموعه‌های آنان زیر نظر وزیر کشور هستند. تمام مدیران دستگاه‌های دولتی با نظر استاندار کار می‌کنند. حال، چون وزیر کشور نسبت به دیگر وزرا اختیارات خاصی دارد و مسئول تامین امنیت کشور است لذا معقولانه و طبیعی است که این کار بزرگ و ملی به یک دستگاهی بدهند که به صورت ملی فعالیت می‌کند و مسئولیت کشوری دارد. با توجه به اینکه برگزاری مراسم اربعین با محوریت وزارت کشور یک امر حاکمیتی است همه دستگاه‌ها نیز تبعیت می‌کنند؛ لذا طبیعی است یک حرکت ملی را به دستگاهی که در محدوده کشور فعالیت می‌کند و مسئولیت کشوری دارد، واگذار کنند. از این جهت واگذاری مدیریت اربعین به وزارت کشور تصمیم درستی بوده است.

میزان: پس شبهه‌ای وارد نیست
حیدری: ستاد اربعین متشکل از ۱۳ کمیته کنسولی و سیاسی توسط وزارت خارجه مدیریت می‌شود و امور مربوط به روادید و همکاری‌ها با کشور عراق همکاری می‌کند. مسئولیت کمیته امنیتی و انتظامی اربعین با نیروی انتظامی است و کمیته اطلاعاتی از سوی نماینده‌های وزارت اطلاعات مدیریت می‌شود یا هماهنگی‌های مربوط به کمیته اطلاع رسانی توسط صداوسیما انجام می‌شود. کمیته اعزام نیز از سوی سازمان حج و زیارت مورد هدایت و مدیریت قرار می‌گیرد. وزارت بهداشت و درمان هم تصدی کمیته بهداشتی را برعهده دارد و کمیته امداد و نجات هم از سوی جمعیت هلال احمر مدیریت می‌شود، کمیته ساماندهی که زیر مجموعه ستاد تعریف شده است و با مدیریت بسیج و سپاه به سازماندهی امورات زائران خارجی مراسم اربعین می‌پردازد. هر کمیته متشکل از ۱۵ عضو است یعنی به نوعی افراد از سه قوه در ستاد اربعین عضو هستند، در ستاد مرکزی اربعین از نمایندگان مجلس، قوه قضائیه و مجریه حضور دارند. در کمیته‌ها نیز به همین صورت است در کمیته انتظامی، افراد از دستگاه‌های نظامی انتظامی و دفاعی حضور دارند یا در کمیته خدمات بهداشتی همه موضوعاتی که از نظر بهداشت باید باشند در آن کمیته عضو هستند. ستاد اربعین فرابخشی است و محوریت آن برعهده وزارت کشور است.

 هزینه‌های اربعین از سوی خود مردم تامین می‌شود
میزان: شاید یکی از مهمترین شبهاتی که درباره برگزاری مراسم اربعین مطرح کردند درباره ارز اختصاص داده شده برای این مهم بود. لطفا بفرمایید برای انجام اربعین چقدر ارز به زائران داده شد؟

حیدری: اولا ارزش اربعین با ارز و دلار اصلا قابل مقایسه نیست. تولید قدرتی که مراسم اربعین برای جامعه اسلامی و جهان تشیع داشته است با هیچ رقم ارزی و ریالی قابل مقایسه نیست. برای اربعین در دو بخش هزینه می‌کنیم، یکی بخش زیرساختی است که ما وظیفه داریم به عنوان دولت  برای ایجاد پارکینگها، تعریض اتوبان‌ها، توسعه روشنایی، تامین آب، برق و امکانات بهداشتی انجام دهیم که البته این امکانات تنها ۱۵ روز در اختیار زائران اربعین قرار می‌گیرد و در بقیه طول سال در اختیار سایر مردم وگردشگران است. هرچقدر پایانه‌های مرزی خرمشهر، شلمچه، چزابه و مهران را توسعه دهیم به نفع مسافران و تجار و گردشگران در طول سال است. همه زائران و مسافران عراقی که در طول سال از مرز‌های ما وارد ایران می‌شوند این امر برای اقتصاد کشور خیلی موثر بوده است. کلا خطوط ریلی، هوایی و جاده‌ای عامل توسعه هستند. همه این‌ها فقط برای زائران ساخته نشده اند. بالاخره کسی هم که از ایران به سفری غیر زیارتی می‌رود از هزینه همین نظام می‌رود و کسی هم که زیارت می‌کند در کشور صاحب حق است و باید امکانات و ارز مورد نیازش فراهم شود. ضمن اینکه هم هزینه‌های این برنامه مذهبی از سوی خود مردم تامین می‌شود. بخش اعظمی از هزینه‌های این سفر معنوی از طریق نذورات و وقف خیرین صورت می‌گیرد؛ بنابراین خود زائران هزینه‌ای برکسی تحمیل نمی‌کنند، اما ما هم به عنوان یک نهاد حاکمیتی وظیفه داریم هزینه‌هایی را به صورت عموم انجام دهیم. بیش از ۲ میلیون نفر زائر اربعین بودند که می‌توانستند با نرخ ارز کمتر از ۴ هزار و ۹۹۸ تومان برای انجام این سفر ۴۱ دلار ارز دریافت کنند. برخی از زائران با ارز آزاد سفر کرده اند و صرفا کسانی که در سامانه سماح ثبت نام کرده اند از این ارز استفاده کرده اند.

حضور ۲۵ میلیون زائر حسینی از ۹۲ ملیت در کربلا/ بیش از ۲ میلیون نفر ایرانی بودند/ همه هزینه‌های اربعین از سوی خود مردم تامین می‌شود/ عده‌ای بین زائران فرستاده شده بودند تا آشوب به راه بیندازند/ هر روز تهدید امنیتی داشتیم/پول کسانی که موفق نشده‌اند ارز دریافت کنند محفوظ است
میزان: چند نفر در سامانه سماح ثبت نام کرده‌اند؟
حیدری: بیش از یک میلیون و ۹۰۰ هزار نفر در سامانه سماح ثبت نام کرده‌اند. ارزش سفر معنوی اربعین و همچنین تولید قدرت، فرهنگ و وحدتی که در منطقه ایجاد کرده است با هیچ عددی قابل مقایسه نیست و از نظر مادی هم این پول، رقم چشمگیر و قابل توجهی نیست.

ممکن است مغرضانه نقد کنند
میزان: یکی از شبهاتی که وارد می‌کنند این است که چرا حاکمیت برای این سفر ورود می‌کند؟ مگر نه آن است که دولت به معنی حاکمیت کارگزار مردم و مسئول خدمات رسانی به آنهاست؟

حیدری: حاکمیت نسبت به همه مردم ایران وظیفه دارد. اولا مردم ما عاشق امام حسین(ع) هستند و یک عرق ملی راجع به این مسئله وجود دارد و حاکمیت هم نسبت به این موضوع وظیفه دارد ممکن است مغرضانه نقد کنند، اما منصفانه هیچ نقدی به این سفر وجود ندارد. این موضوع هم از مطالبات و خواسته‌های مردم است تا زمینه‌های سفر معنوی شان از سوی حاکمیت فراهم شود و بتوانند بدون دغدغه به این سفر معنوی بروند. بالاخره بیش از ۲ میلیون نفر در فاصله یک ماه گذشته به این سفر معنوی رفته اند و پشتیبانی حاکمیت از این سفر خواست بخش بزرگی از مردم است.

کاشناسان آمریکا و انگلیس به مراسم اربعین رفته بودند تا عوامل انسجام را شناسایی کنند
میزان: ظاهرا کشورهای غربی از جمله آمریکا و انگلیس بر روی راه‌های ضربه‌زدن کیفیت برگزار اربعین تمرکز کرده‌اند

حیدری: سال قبل داعش تا ۱۰ کیلومتری بغداد رفته بود و بخش عمده‌ای از مساحت جغرافیایی عراق در اختیار داعش بود و بعد از این جنبش بزرگ مردمی در سال‌های اخیر و مخصوصا سال گذشته آن‌ها از این قدرت بزرگ مردمی ترسیدند. در این مراسم افراد از ادیان مختلف و بصورت خاص از جهان تشیع حضور پرشوری دارند. از حدود ۹۰ سال قبل انگلیس و دیگر کشور‌های استعماری بحث چگونگی شکاف بین مسلمانان را کلید زدند. راه عدم انسجام هم تفرقه افکنی بود. همه آن کار‌هایی که استکبار برای ایجاد تفرقه بین مسلمانان انجام داد، مراسم بزرگ پیاده روی اربعین نقش برآب کرد. اربعین پاسخ خوبی به آن‌ها داد. سال گذشته آن‌ها کار‌های کارشناسی درباره اربعین کردند و کارشناسان انگلیسی و آمریکایی را به مسیر پیاده روی اربعین فرستاده بودند تا ببینند چه عواملی باعث ایجاد وحدت می‌شود. وقتی در مسیر آمدند خودشان نیز تحت تاثیر قرار گرفتند. در ابتدا سعی کردند با ضربات امنیتی به این واقعه بزگ ضربه بزنند که دیدند بعد از شهادت تعدادی از زائران ایرانی و عراقی این انسجام بیشتر هم شد.

عده‌ای بین زائران فرستاده شده بودند تا آشوب به راه بیندازند
میزان: برای اربعین امسال چه برنامه‌ای طراحی کرده بودند؟

حیدری: امسال با روش فرهنگی افرادی را سازماندهی کرده بودند. اینکه عرض می‌کنم خبر است و نه تحلیل. در حوزه امنیتی، فرهنگی و احتماعی در این باره وارد شدند. آن‌ها یک عده‌ای را با لباس زائر بین جمعیت فرستاده بودند تا آشوب‌هایی را به راه بیندازند و زائران را بدنام کنند و به روش‌های ضد انسانی هم متوسل شده بودند. شعار امسال «حب الحسین یجمعنا» و هوشیاری تمام مردم و نیرو‌ها امنیتی و انتظامی باعث شد تا آن‌ها نتیجه دلخواه خود را از این حرکت مردمی و مذهبی بزرگ نگیرند. اربعین یک موضوع جهانی است و به وسعت جغرافیای جهان اربعین معنا دارد و این مفهوم به ادبیات جهانی اضافه شده است. آمریکا، انگلیس، رژیم صهیونیستی و عربستان کم تلاش نکردند تا بین مردم و دولت‌های ایران و عراق فاصله ایجاد کنند. اما اربعین یک زنجیره اتحاد مستحکم بین دوملت و دولت ایران و عراق ایجاد کرده است. هیچ قدرتی نمی‌تواند شکافی بین ایران و عراق ایجاد کند و این رابطه هر سال بیشتر می‌شود.

اقدامات برخی رسانه‌ها ناخواسته نیست
میزان: چرا در داخل کشور هم موجی رسانه‌ای همسو با این اقدامات تفرقه افکن کشور‌های نامبرده در باره انتقال آب ایران به عراق و نیز شایعات مربوط به حضور گردشگران عراقی در شهر‌های مذهبی ایران ایجاد شد؟

حیدری: بالاخره در داخل کشور هم نمی‌توان گفت  برخی رسانه‌ها همه کارکردهایشان ناخواسته است. وقتی در این مسائل ریز می‌شویم یا ناشی از بی اطلاعی و یا کم اطلاعی است که این قسمتش قابل جبران است و یک عده هم تعمدی چنین شبهاتی را مطرح می‌کنند که نوعی ضربه به خود محسوب می‌شود بالاخره گل به خودی می‌زنند.

برای سفر اربعین در ایران و عراق هرچه هزینه می‌شود از سوی مردم تامین می‌شود
میزان: شبهه دیگری که درباره اربعین مطرح می‌کنند این است که چرا باید ایرانی‌ها برای مراسم اربعین به عراق بروند و در این شهر هزینه کنند؟

حیدری: این قیاس مع الفارق العظیم است. این مقایسه‌ها گاهی از سرناآگاهی است هر چیزی در جای خود معنا دارد. اربعین استمرار و ادامه فلسفه شهادت امام حسین(ع) است. امام حسین(ع) شخصیتی است که برای دشمنان خود نیز قابل احترام بود و یزید هم در دوران حیات خود به عدالت امام حسین (ع) اعتراف داشت. بالاخره جای تعجب است که برخی اسم انسان آزاده دارند بخواهند به حماسه اربعین و عاشورا خدشه وارد کنند. ما در طول این سالیان جملات بسیار پرمعنا و با مسمایی را از زبان سایر افراد از ملل و ادیان مختلف درباره امام حسین (ع) شنیده ایم. جملاتی درباره ایشان می‌گویند که از هر جمله می‌توان کتابی نوشت و عظمت ایشان برای همگان واضح و روشن است. ایشان درس آزادگی و شجاعت به مردم دنیا دادند و این درس دیگر مخصوص شیعیان نیست و برای همه افرادآزاده در دنیا قابل توجه و اهمیت است.  اولا اسکان و تغذیه مهمترین بخش در هر سفر مذهبی و یا گردشگری حساب می‌رود. برای سفر اربعین در ایران و عراق هرچه هزینه می‌شود از سوی مردم تامین می‌شود. ۴ میلیون عراقی در طول سال به ایران می‌آیند و همچنین ۴ میلیون نفر ایرانی هم به عراق می‌روند منتها ۲ و نیم میلیون ایرانی به طور متوسط امسال و نیز سال گذشته برای انجام مراسم اربعین به عراق سفر کرده اند. بالاخره عراقی‌ها هم به ایران سفر می‌کنند و در هتل‌ها ساکن می‌شوند و باعث ارز آوری و ایجاد اشتغال می‌شوند. در شهر‌های قم، مشهد و شیراز زائران عراقی هزینه‌های زیادی می‌کنند، ولی زائران ایرانی در مراسم اربعین مهمان خانه‌های مردم عراق می‌شوند و هزینه زائران ایرانی برای مراسم اربعین برای روادید و حمل و نقل است. بنابراین سنگین‌ترین هزینه اربعین برای اسکان و تغذیه است که آنهم زائر در اربعین مهمان مردم عراق است.

حضور ۲۵ میلیون زائر حسینی از ۹۲ ملیت در کربلا/ بیش از ۲ میلیون نفر ایرانی بودند/ همه هزینه‌های اربعین از سوی خود مردم تامین می‌شود/ عده‌ای بین زائران فرستاده شده بودند تا آشوب به راه بیندازند/ هر روز تهدید امنیتی داشتیم/پول کسانی که موفق نشده‌اند ارز دریافت کنند محفوظ است
هر روز ۵ میلیون ۵۰۰ هزار وعده غذا
میزان: پس اینکه می‌گویند دولت ایران دو وعده غذای گرم از بودجه عمومی به زائران مراسم اربعین می‌دهد نادرست است؟

حیدری: غذایی که در مواکب ایرانی به زائران مراسم اربعین داده می‌شود از نذوراتی است که مردم اهدا می‌کنند اینطور نیست که دولت مثلا رقم فلان میلیارد برای تهیه غذای زائران به مواکب مستقر در ایران و عراق بدهد. همه کمک‌های نقدی و غیر نقدی و نذورات مردم در عتبات عالیات جمع آوری می‌شود و آن‌ها این موارد مالی را تقسیم بندی می‌کنند. مواکب ایرانی داخل ایران و عراق در این مدت هر روز ۵ میلیون ۵۰۰ هزار وعده غذا می‌دهند. دولت ایران و عراق وظیفه تامین امنیت دارند.

میزان:هزینه دولت در اربعین مربوط به چه حوزه‌هایی است؟
حیدری: دولت در بحث زیرساخت‌ها هزینه می‌کند که این زیرساخت‌ها مورد استفاده همه مردم ایران قرار می‌گیرد. هزینه دولت در بحث اربعین تنها زیرساختی است. هزینه‌های اسکان و تغذیه مردم در اربعین از کمک‌های مردمی که در طول سال جمع آوری می‌شود، صورت می‌گیرد.

وحشت آمریکا، انگلیس و رژیم‌های سعودی و صهیونیستی از اتحاد شیعیان
میزان: اتفاقا کسانی اقدام به شبهه افکنی می کنند که جیره خوار رژیم سعودی در برخی شبکه‌های ماهواره‌ای هستند.

حیدری: آمریکا، انگلیس، عربستان و رژیم صهیونیستی از اتحاد شیعیان در مراسم اربعین وحشت کرده اند. تولید قدرت پیاده روی اربعین در حوزه‌های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی غیر قابل چشم پوشی است. از زمانی که بشر بوده است چنین تجمعی نداشته ایم. آمریکا چندین سال است عربستان را برای نیات خود در منطقه اجیر کرده است آن‌ها ضربه‌های زیادی به شیعه و سنی زده اند و عربستان در حال اجرای سیاست‌های انگلیس و آمریکا برای تفرقه اندازی بین مسلمانان است. حال می‌بینیم در این شبکه‌ای که هزینه هایش از عربستان گرفته می‌شود درباره همه ابعاد سفر اربعین دست به شایعه سازی و تفرقه افکنی می‌ زنند تا ابعاد عظیم این حادثه مذهبی را کمرنگ کنند. از راه‌های مختلف فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی اهداف خود را امتحان می‌کنند. سند‌هایی وجود دارد که هزینه‌های بسیاری می‌کنند تا این وحدت صورت نگیرد.

هر روز تهدید امنیتی داشتیم
میزان: حوادث امنیتی در مراسم اربعین امسال نداشتیم؟

حیدری: موراد امنیتی داشتیم امابا اشراف اطلاعاتی و امنیتی در داخل کشور این موراد خنثی شد. هر روز به طور متوسط در عراق تهدید امنیتی داشتیم که قبل از اجرا خنثی شدند. عامل انتحاری، تله‌ای و سایر موارد دیگر را داشتیم. با وحدت امنیتی بین ایران و عراق و اشراف اطلاعاتی همه نقشه‌های آنان نقش برآب شد. هر روز تهدیداتی بود، ولی تحت کنترل و چتر اطلاعاتی در ایران و عراق بود. کمیته‌ای امنیتی با عراق داریم که مشورت می‌دهیم و فیزیکی وارد نمی‌شویم. تهدید امنیتی در ایران هم داشتیم و همان حادثه‌ای که در خوزستان رخ داد در راستای همین مشکل سازی و تفرقه افکنی در مراسم اربعین بود. شاید یکی از دلایلی که تهدید‌های امنیتی اجرایی نشد بخاطر پیش بینی‌هایی اطلاعاتی و امنیتی بود که توسط کمیته‌های زیر مجموعه ستاد اربعین در نظر گرفته شده بود. اربعین ابعاد گسترده و پیچیده است و نکات ضعفی بوده، اما هماهنگی و اقدامات فراوانی برای انجام این مراسم صورت گرفت. بالاخره مراسمی با حضور حدود ۲۵ میلیون نفر سختی‌های خاص خود را دارد و رتق و فتق این تعداد زائر نیاز به کار فراوان و برنامه زیری مناسبی دارد.

آغاز تلاش تاثیرگذاری با دلارهای سعودی
میزان: نحوه ورود دشمنان در اربعین امسال چگونه بود؟

حیدری: تحقیقات علمی و پژوهشی در دانشگاه‌های انگلیس و آمریکا برای تاثیر گذاری در مراسم اربعین با دلار‌های عربستان سعودی آغاز شده است. تلاش خود از حوزه‌های مختلف وارد می‌کنند و از هر راهی وارد شوند ما هم توطئه‌های آنان را خنثی می‌کنیم. اگر توطئه امنیتی ایجاد کنند، امنیت ایجاد می‌کنیم.


میزان: درباره مشکلاتی هم که برای زائران ایجاد شد بفرمایید. مشکل کجا بود؟

حیدری: مشکلات و بی نظمی‌هایی که در ارائه ارز پیش آمد ناخواسته بود و بانک مرکزی هم تلاش خود را با نیت خالص انجام داد. مدیریت را به بانک ملی داد در اجرا مشکلاتی داشتند و فضای مجازی هم به این موضوع دامن زد. به هرحال زیر ساخت لازم وجود نداشت و ارز هم دیر توزیع شد و تجربه اول بود و درکشور دیگر انجام شد و هنوز تجربه لازم در این زمینه وجود نداشت.

پول کسانی که موفق نشده‌اند ارز دریافت کنند محفوظ است
میزان: افرادی که در سامانه ثبت نام کرده‌اند ولی موفق به دریافت ارز نشده‌اند می‌توانند پول خود را بازپس بگیرند؟

حیدری: ۱۹۰ هزار نفر از سامانه پیامکی بانک مرکزی «بله»، برای دریافت ارز ثبت نام کرده اند که تعداد ۱۵۰ هزار نفرشان ارز خود را دریافت کرده اند تا یکشنبه هم فعالیت بانک مرکزی در عراق ادامه دارد و این افرادی که ثبت نام کرده اند به هر دلیل موفق به دریافت ارز نشدند، کسانی که مستقیما ار حساب خود پرداخت کرده اند، آن مبلغ بلافاصله به حسابشان واریز می‌شود و کسانی که دیگران برایشان پول پرداخت کرده اند، می‌توانند با مدارک خود به شعب بانک ملی سراسر کشور مراجعه کنند و این پول رادریافت کنند.

حضور ۲۵ میلیون زائر حسینی از ۹۲ ملیت در کربلا/ بیش از ۲ میلیون نفر ایرانی بودند/ همه هزینه‌های اربعین از سوی خود مردم تامین می‌شود/ عده‌ای بین زائران فرستاده شده بودند تا آشوب به راه بیندازند/ هر روز تهدید امنیتی داشتیم/پول کسانی که موفق نشده‌اند ارز دریافت کنند محفوظ است
میزان: زائران از کدام رمز برمی گردند؟
حیدری: تاکنون(زمان انجام مصاحبه) ۱ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر زائر ایرانی به کشور بازگشته اند و روند بازگشت ادامه دارد، همه دستگاه‌ها برای خدمت رسانی در این مراسم در حال سبقت گرفتن از هم هستند. اربعین می‌تواند الگوی خوبی برای کارکرد‌های اجرایی و ملی ما برای دیگر امور باشد. مواردی مانند تامین ارز یا تردد هم خارج از اراده ما بود و به خوبی جمع شد.

میزان: مجددا از وقتی که در اختیار ما قرار دادید، تشکر می‌کنم.
حیدری: بنده نیز از شما و همکارانتان در خبرگزاری موفق میزان تشکر و برایتان آرزوی موفقیت روزافزون می‌کنم.

انتهای پیام/

آخرین خبر ها

پربیننده ترین ها

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.