آمریکا که زمانی یکی از مشتریان بزرگ نفت ایران بود، ۲۵ سال است که هیچ نفتی از ایران نخریده پس چگونه میتواند رهبر جنبش جهانی توقف فروش نفت ایران باشد؟
آمریکا که زمانی یکی از مشتریان بزرگ نفت ایران بود، ۲۵ سال است که هیچ نفتی از ایران نخریده پس چگونه میتواند رهبر جنبش جهانی توقف فروش نفت ایران باشد؟
آمریکا که زمانی یکی از مشتریان بزرگ نفت ایران بود، 25 سال است که هیچ نفتی از ایران نخریده پس چگونه میتواند رهبر جنبش جهانی توقف فروش نفت ایران باشد؟ پاسخ ساده است : برایان هوک نماینده دولت آمریکا در امور ایران گفت« یا با ایران داد و ستد کنید یا با آمریکا» .
آخرین و بزرگترین تحریم های آمریکا علیه ایران در روز دوشنبه اجرایی میشوند و هدف آن بخشهای انرژی و مالی این کشور است. ترامپ کمپینی به راه انداخته برای خارج کردن شرکت های بزرگ از ایران. گرچه آمریکا گفته که به هشت کشور مثل ژاپن، هند و کره جنوبی معافیت موقت میدهد ولی فشار بر ایران شروع شده است .
1_آمریکا چگونه میتواند به کشورهای دیگر بگوید چه چیزی نخرند؟
همزمان با سایر کمپینهای تحریمی، آمریکا متکی به نقش مرکزی بانکهایش و نقش دلار در اقتصاد جهانی است. بنابراین هر کشور، شرکت یا بانکی که از مفاد تحریمهای آمریکا سرپیچی کند، سرمایه هایش در آمریکا بلوکه میشوند یا دیگر نمیتواند پول جابجا کند یا به حساب هایش در آمریکا دسترسی داشته باشد. دولت ترامپ مطمئن است که کشورها، بانک ها و کسب و کارهای جهانی ترجیح میدهند با آمریکا بمانند .
2_ آیا همه در این مورد همکاری می کنند؟
شاید، مذاکراتی در اتحادیه اروپا انجام شده برای پیدا کردن یک مکانیزم جایگزین که به شرکت ها اجازه دهد بدون درگیری با تحریمهای آمریکا با ایران معامله کنند، ولی مقامات اتحادیه اروپا در جزئیات این استراتژی اختلاف دارند و آمریکا هشدار داده اگر سرویس پیام دهی سوئیفت که مورد استفاده موسسات مالی جهانی است، اجازه ادامه معاملات با ایران را دهد هدف تحریمهای آمریکا قرار میگیرد .
3_ چه مقدار نفت در خطر است؟
سومین تولیدکننده بزرگ اوپک در اوایل سال جاری میلادی نزدیک به 4 میلیون بشکه در روز نفت تولید می کرد که بیش از نیمی از آن سهم صادرات بود .خریداران قبل از اعمال تحریمها واردات نفت ایران را کاهش داده اند و صادرات نفت ایران را از 2.7 میلیون به 1.6 میلیون بشکه در روز رساندند. مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا بارها گفت که هدف آمریکا صفر کردن صادرات ایران است، حتی با اینکه قبول کرده برخی کشورها به خرید نفت ایران نیاز دارند .
4_ ایران بیشتر نفت خامش را کجا می فروشد؟
کشتیهای ایران بیشتر به خریداران آسیایی نفت می فروشند و اروپا دوم است. چین و هند دو وارد کننده بزرگ نفتی در ابتدای لیست خریداران ایران قرار دارند و پس از آن ترکیه، ژاپن و کرهجنوبی هستند. با توجه به مفاد معافیت ها، شاید این خریداران اجازه پیدا کنند مقادیر کمی نفت خام ایران را بخرند و پول آن را از طریق یک حساب تضمینی که مربوط به خرید غذا و دارو میشود پرداخت کنند. پمپئو گفت آمریکا مثل زمان اوباما به اروپا معافیت همهجانبه نمیدهد .
5_ از چه جای دیگری میتوان نفت آورد؟
سه کشور عربستان، عراق و روسیه محکمترین موقعیت را برای پر کردن جای خالی نفت ایران دارند. نفت خام سنگین مثل نفت ایران برای ساخت گازوئیل و سوخت جت لازم است و نفت خام سبک مثل نفت خام آمریکا بیشتر به درد پالایشگاههایی میخورد که محصولات سبک تری مثل بنزین تولید می کنند. کاخ سفید اعلام کرده انتظار دارد تولید نفت آمریکا در سال آینده یک میلیون بشکه در روز افزایش یابد .
6_ چگونه به اینجا رسیدیم؟
برنامه جامع اقدام مشترک سال 2015 که در قبال محدود شدن برنامه هستهای ایران، تحریمهای اقتصادی آن را لغو کرد به ایران اجازه داد فروش آزاد نفت را از سر بگیرد. علیرغم حمایت بین المللی از این قرارداد، ترامپ و متحدانش گفتند که این قرارداد حرفی از رفتار ایران در خاورمیانه مثل حمایت از تروریسم یا برنامه موشکی بالستیک نزده. ترامپ یک قرارداد جدید و سخت تر می خواهد و برای رسیدن به آن تحریم وضع کرده است .
منبع: تسنیم