وی ادامه داد: پارلمان جدید عراق، با اینگونه انتخابها، یک بخش بسیار مهم از وظایفش را انجام داده است و اینک در این مرحله، باید به وزرایی که نخست وزیر معرفی خواهد کرد، رأی اعتماد بدهند.
کارشناس مسائل غرب آسیا با بیان اینکه مجموع این تحولات، یعنی عراق در آستانه سرفصل جدیدی، به ویژه در عرصه بازسازی و نوسازی قرار گرفته است، گفت: بعد از تحمل رنجها و خسارات سنگینی که طی دو دهه گذشته از ناحیه دو تهاجم بزرگ آمریکا و همچنین جنگهای داخلی که به عراق وارد شده، اینک درحال آمادگی برای ترمیم زیرساختهایش قرار گرفته است.
قنادباشی عنوان کرد: از زمان فروپاشی رژیم بعث، هیچگاه دولت عراق، فرصت لازم برای فعالیت در عرصه نوسازی زیرساختها و نیز برنامهریزی برای آینده عراق را پیدا نکرده است.
کارشناس مسائل غرب آسیا اضافه کرد: این بدان خاطر است که علاوه بر جنگهای داخلی و خارجی، ساختار اداری و اجرایی و مقننه عراق هنوز تسویه نشده و هنوز از عناصر بعثی در آن حضور دارند و حضور آمریکا به عنوان یک نیروی مداخلهگر در عراق نیز، همیشه مخل روند رو به پیشرفت در عراق بوده است.
وی تصریح کرد: دامن زدن به اختلافات قومی، زبانی و مذهبی در عراق هم از جمله موانعی بودند که سر راه دولتهای بعد از صدام قرار گرفتند. اما در حال حاضر با انتخاباتی که در عراق صورت گرفته است پارلمانی متشکل از نمایندههای منتخب مردم، رئیس جمهوری منتخب پارلمان و همچنین رئیس کابینه و نخستوزیری که باید قدرت اجرایی را به دست بگیرند، انتخاب شدهاند.
قنادباشی یادآور شد: در عراق در مجموع یک اجماع خوبی راجع به اینها به وجود آمده، آنچه تحسینبرانگیز است اینکه، رقابتهای حزبی و گروهی در عراق به سمت حذف یکدیگر پیش نرفته است، بلکه احزاب وشخصیتهای سیاسی عراقی، به تناسب تواناییشان کوشش کردند تا این کشور به سمت پیشرفت و آرامش پیش برود.
وی افزود: عراق کشور ثروتمندی است و اگر مدیریت صحیحی در عراق در رأس کار قرار بگیرد قطعا میتواند نیروی جوان و فعال این کشور را به کار گیرد و عراق را به سرعت از شرایطی که در آن قرار دارد، دور کند.
قنادباشی اضافه کرد: اشخاصی که روی کار هستند، تلاش میکنند جایگاه منطقهای عراق را هم ارتقا دهند. این درحالی است که موقعیت سیاسی عراق در این دو دهه تنزل یافته است. در زمان صدام به دلیل اشغال کویت و حمله به ایران و سرسپردگیهای که به آمریکا و شوروی سابق از خود نشان داد، جایگاهش تنزل یافته است. بخصوص بعد از اینکه گروهک تروریستی داعش ایجاد و دولت هم ضعیف شد.
کارشناس مسائل غرب آسیا اظهار داشت: در این عرصه جایگاه ایران با توجه به اهمیتی که هماکنون سیاستمداران انتخاب شده در عراق برای بهبود روابط با همسایگان خود دارند، جایگاه مثبتی است.
وی گفت: ایران و عراق پیوندهای تاریخی و فرهنگی مشترکی دارند. درعرصه همکاریهای اقتصادی و حمل و نقل هم روابط فراوانی وجود دارد و دو طرف سودهای زیادی از این ارتباط برده و میبرند. البته برخی کشورها مخالف رابطه صمیمانه ایران و عراق هستند و خواهان برهم زدن این ارتباط هستند و میکوشند به این نوع اختلافات دامن بزنند.
کارشناس مسائل غرب آسیا خاطرنشان کرد: اما هوشمندی مقامات جدید عراق و همچنین سابقهای که ایران در همکاری برای سرکوب داعش داشته، عاملی بازدارنده در این باره به شمار میرود چنان که هم اکنون درایت مسئولان عراقی بر این توطئهها فائق آمده است و سه مسئول انتخابی دید بسیار خوبی نسبت به ایران دارند.
انتهای پیام/