«مِسا» چیست؟/ طرح‌های آمریکا برای «سرکیسه کردن حکام عرب» و «مقابله با محور مقاومت»

به گزارش خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری میزان، آمریکایی‌ها برای دائمی کردن حضور نظامی خود در منطقه ژئواستراتژیک غرب آسیا، سرکیسه کردن حکام و شیوخ کشورهای حاشیه خلیج فارس و همچنین پیشبرد اقدامات خصمانه علیه جمهوری اسلامی ایران، طرح‌های مختلفی را به اعراب تحمیل کرده‌اند.

«اتحاد استراتژیک خاورمیانه» یا «مِسا» جدیدترین طرح آمریکایی‌ها برای نیل به اهداف فوق است. واشنگتن «مِسا» را طرحی مشابه «ناتوی عربی» می‌داند و برای شکل دادن به آن، «تیم لندرکینگ» یکی از مسئولان بلندپایه وزارت خارجه خود را در ماه سپتامبر روانه کشورهای عرب غرب آسیا کرده است.

«مِسا» چیست؟ / نگاهی به طرح‌های آمریکا برای «سرکیسه کردن حکام عرب» و «مقابله با محور مقاومت»

آنطور که نشریه اینترنتی «نشنال» گزارش داده، لندرکینگ دستیار وزیر خارجه آمریکا در امور خلیج فارس، ماه سپتامبر را صرف فعالیت‌های دیپلماتیک در کشورهای منطقه غرب آسیا کرده تا زمینه‌سازی‌های لازم را برای برگزاری نشستی در ژانویه ۲۰۱۹ (دی ۹۷) در واشنگتن با حضور حکام کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس فراهم کند. نشستی که موضوع اصلی آن، تشکیل «ناتوی عربی» و «مِسا» خواهد بود.

دستیار وزیر خارجه آمریکا در امور خلیج فارس طی مصاحبه‌ای گفته است که علاوه بر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس شامل عربستان، امارات، کویت، بحرین، قطر و عمان، سه کشور دیگر یعنی اردن، مصر و آمریکا نیزعضو «اتحاد استراتژیک خاورمیانه» یا همان «مِسا» خواهند بود.

آنطور که لندرکینگ گفته است، ایده تشکیل مِسا از اجلاس ریاض در می۲۰۱۷ (اردیبهشت ۹۶) نشئت گرفته است. اجلاسی که با حضور ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا و حکام کشورهای شورای همکاری خلیج فارس برگزار شد.

«مِسا» چیست؟ / نگاهی به طرح‌های آمریکا برای «سرکیسه کردن حکام عرب» و «مقابله با محور مقاومت»

آمریکایی‌ها صریحا مقابله با ایران را از جمله اهداف تشکیل «مِسا» دانسته‌اند. دستیار وزیر خارجه آمریکا در امور خلیج فارس در همین رابطه گفته است که ایران، حملات سایبری و هماهنگی در امور سوریه و یمن بخشی از دستورکار«مِسا» است.

روز جمعه –۶مهر- نیز«مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا در نیویورک با وزرای خارجه کشورهای عربستان، امارات، کویت، بحرین، قطر،عمان، مصر و اردن نشستی برگزار کرد. اگر چه از محتوای این نشست خبری درز نکرد، اما آنطور که لندرکینگ دستیار پمپئو پیش‌تر گفته بود، در این نشست ظاهرا موضوعات مرتبط با تشکیل «مِسا» مطرح شده است.

«مِسا» چیست؟ / نگاهی به طرح‌های آمریکا برای «سرکیسه کردن حکام عرب» و «مقابله با محور مقاومت»

اما تلاش آمریکا برای تشکیل «اتحاد استراتژیک خاورمیانه» یا همان«مِسا» در شرایطی است که ایده دیگر این کشور یعنی تشکیل «ناتوی عربی» در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

در ماه آوریل ۲۰۱۸ (فروردین ۹۷) وال‌استریت ژورنال از تماس «جان بولتون» مشاور امنیت ملی کاخ سفید با «عباس کامل» رئیس دستگاه اطلاعاتی مصر برای مشارکت قاهره در تشکیل ناتوی عربی، خبر داد.

«مِسا» چیست؟ / نگاهی به طرح‌های آمریکا برای «سرکیسه کردن حکام عرب» و «مقابله با محور مقاومت»

بنا به گزارش وال‌استریت ژورنال، هدف اصلی آمریکا از تشکیل ناتوی عربی، جایگزینی سازمانی نظامی متشکل از نیروهای کشورهای حاشیه خلیج فارس به اضافه مصر و اردن، برای مقابله با داعش در سوریه است.

وال‌استریت ژورنال در همان آوریل ۲۰۱۸ به نقل از یک مقام آمریکایی نوشته بود: تخمین‌زده می‌شود که حدود ۱۰ هزار داعشی همچنان در شرق سوریه در مناطقی همچون جنوب شهر «الحسکه» و نزدیکی شهر «البوکمال» در امتداد رودخانه فرات حضور داشته باشند.

«مِسا» چیست؟ / نگاهی به طرح‌های آمریکا برای «سرکیسه کردن حکام عرب» و «مقابله با محور مقاومت»

اما تاسیس ناتوی عربی توسط آمریکا برای مقابله با داعش، بیشتر به یک شوخی شباهت دارد؛ چرا که آمریکایی‌ها از سال ۲۰۱۴  که در قالب یک ائتلاف بین‌المللی وارد سوریه شدند، عزمی جدی برای مقابله و از بین بردن داعش نداشتند.

در همین عملیات اخیر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران علیه گروه تروریستی - تکفیری داعش در شرق فرات، بنا به اعتراف مقامات نظامی آمریکایی که توسط «سی ان ان» منتشر شد، پایگاه نیروهای آمریکایی در سه مایلی مقر عناصر داعش بود که مورد اصابت موشک‌های سپاه قرار گرفت.

«مِسا» چیست؟ / نگاهی به طرح‌های آمریکا برای «سرکیسه کردن حکام عرب» و «مقابله با محور مقاومت»

این موضوع توسط علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان نیز مطرح شد. شمخانی، عصر روز سه‌شنبه ۱۰ مهر، در سی و یکمین محفل پیشکسوتان جهاد و شهادت، خطاب به آمریکایی‌ها، گفت: در سه مایلی شما، داعش چه کار می‌کرد؟

اما شواهد ناظر بر عدم تمایل آمریکا به سرکوب ته مانده‌های داعش در سوریه تنها به مورد فوق‌الذکر خلاصه نمی‌شود؛ روز پنجشنبه هفته گذشته – ۱۲ مهر- رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه طی سخنانی در استانبول از حمایت گسترده تسلیحاتی آمریکا از گروه‌های تروریستی در سوریه پرده برداشت و خبر داد که «آمریکا ۱۹ هزار کامیون حامل اسلحه و مهمات را به گروه‌های تروریستی مستقر در سوریه رسانده است».

بنابراین با توجه به شواهد موجود، آمریکایی‌ها اهداف دیگری را از تشکیل سازمان‌هایی همچون «ناتوی عربی» و «مِسا» جستجو می‌کنند که در صدر آنها تخاصم با محور مقاومت به سردمداری ایران است.

انتهای پیام/

آخرین خبر ها

پربیننده ترین ها

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.