وی ادامه داد: به طور قطع تروریست در مرحله استقرار در یک نقطه و تشکیل کانون قدرت به بن بست رسیده است. اما خطر تبدیل تروریست متمرکز به تروریست لکهای در منطقه ما وجود دارد. لذا نه تنها در منطقه شرق ایران، بلکه در پاکستان، افغانستان و ترکمنستان نیز امکان بروز تروریسم منطقهای وجود دارد کما اینکه در روزهای اخیر در اهواز فجایعی از سوی تروریستها را مشاهده کردیم.
کارشناس مسائل غرب آسیا یادآور شد: تروریسم لکهای چون جابجا میشود، طبیعتا مرزهای کشورها را مخدوش میکند؛ این میتواند موجبات بدبینی دولتها نسبت به همدیگر را فراهم کند. به طور مثال، وقتی یک اقدامی علیه پاکستان توسط تروریستی از افغانستان صورت میگیرد، باعث بدبینی دولت افغانستان نسبت به پاکستان شود. همچنین مناسبات منطقهای را به هم بریزد.
زارعی با تاکید بر اینکه در تروریسم لکهای، ماهیت آنها از نظامی- سیاسی به سمت امنیتی سوق پیدا میکند، خاطرنشان کرد: خطر تروریسم لکهای بیشتر از تروریسم متمرکز است. تروریسم لکهای در کشورهایی که مرزهای به هم پیوسته دارند نیز بروز و ظهور خواهد داشت.
وی اضافه کرد: تروریست لکهای کشورهای منطقه را مصمم میکند تا در یک فراگرد مشترک امنیتی برای این مسئله فکری کنند. مهار تروریسم جدید نیازمند همکاری همه کشورهای منطقه است.
کارشناس مسائل غرب آسیا افزود: هم اکنون حدود ۱۰۰ هزار نیروی تروریست تکفیری در ادلب متمرکز هستند. براساس جدولهای زمانی اجلاس آستانه، بناست این تروریستها تا پایان ۲۰۱۸ این منطقه را ترک کنند. اما این سوال مطرح است که این تروریستها به کجا بروند؟اگر اقدام مناسبی صورت نگیرد حتما پراکنده شده و تعداد زیادی از کشورها را تحت خطر قرار میدهند.
زارعی بیان داشت: البته در اجلاس امنیتی اخیر ایران با ۴ کشور چین، هند، روسیه و افغانستان این موضوع نیز بررسی شد. اما حل این موضوع، نیازمند چارهاندیشی جهانی است. البته همکاری منطقهای هم برای مهار تروریسم لکهای کارساز است. کشورها باید یا سیاستهای مشارکتی و منطقهای این معضل را حل کنند.
انتهای پیام/