وزیر خارجه اسبق دولت انگلیس که دو ماه پیش در اعتراض به راهبرد پیشنهادی دولت 'ترزا می' درباره خروج از اتحادیه اروپا (موسوم به چکرز) از مقام خود کنارهگیری کرد، بار دیگر این طرح را به باد انتقاد گرفته و عنوان کرد که اجرای آن خیانت به رأیدهندگان محسوب میشود.
به گزارش ایرنا، «بوریس جانسون» این ادعا را روز جمعه در نشریه دیلی تلگراف و در آستانه برگزاری کنفرانس سراسری حزب محافظهکار انگلیس مطرح کرد.
او در این یادداشت که تحت عنوان «طرح بهتر برای خروج از اتحادیه اروپا» منتشر شد ایراد اصلی طرح نخستوزیر انگلیس را یک بام و دوهوا بودن آن توصیف کرد و نوشت: بر اساس این طرح قرار است نیمی از کشور در داخل اتحادیه باقیمانده و نیمی دیگر خارج میشود؛ بدین معنا که بخش عمده کشور همچنان از سوی اتحادیه اروپا قانونگذاری خواهد شد، درحالیکه ما از این اتحادیه خارجشدهایم.
جانسون چنین وضعیتی را یک فاجعه دمکراتیک خواند و بر لزوم پایان دادن به دخالت اروپا در امور انگلیس تأکید کرد. وی نوشته است: طرح چکرز بدترین توافق موجود است و درواقع انگلیس را تحقیر میکند. 'جای تعجب است که باگذشت دو سال از رأی مردم، دولت به چنین طرحی دستیافته است.'
نخستوزیر انگلیس تیرماه گذشته برنامه دولت برای خروج از اتحادیه اروپا را رونمایی کرد که بر اساس این کشور قصد دارد تا در دوره پسا برگزیت به تمام مقررات تجاری این نهاد درباره کالا پایبند بماند، تدابیر ویژهای برای تسهیل عبور و مرور در نظر بگیرد و همچنان به عضویت در سازمانهای مهم اروپایی ادامه دهد.
طرفداران خروج سخت انگلیس از اتحادیه اروپا بر ضرورت قطع تمامی روابط با نهادهای اروپایی و بازتعریف آن با رعایت اصل استقلال انگلیس تأکیددارند. جانسون و دیوید دیویس وزیران اسبق امور خارجه و برگزیت ازجمله افرادی بودند که در اعتراض به این طرح از مقام خود کنارهگیری کرده و ادعا کردند که رؤیای برگزیت در مسیر مرگ تدریجی قرار دارد.
جانسون در ادامه یادداشت خود طرح جدیدی را پیشنهاد کرده و گفته است انگلیس بایستی به توافق تجارت آزاد، مشابه سند همکاری اروپا و کانادا دست پیدا کند. در زمینههای دفاعی، صنایع هوایی و امنیتی نیز وی مدعی است که انگلیس قادر است تا با اتحادیه اروپا به توافق برسد. در غیر این صورت جانسون از نمایندگان مجلس خواسته تا با پرداخت 40 میلیارد پوند هزینه تسویهحساب به اتحادیه اروپا موافقت نکنند.
علاوه بر جانسون، وزیران برگزیت، امور خارجه، محیطزیست و کشور نیز تلاش میکنند تا بهمنظور جلوگیری از بروز سناریوی عدم توافق با اتحادیه اروپا، نخستوزیر را متقاعد کنند که با توافق مشابه کانادا و اتحادیه اروپا موافقت کند. بااینحال «می» تأکید دارد که چنین توافقی منجر به جدایی ایرلند شمالی از قلمرو انگلیس خواهد شد.
جزیره ایرلند، بین جمهوری ایرلند (عضو اتحادیه اروپا) و ایرلند شمالی (بخشی از انگلیس) تقسیمشده است و مرز بین دو ایرلند عمدهترین مرز زمینی بین انگلیس و اتحادیه اروپا است.
اکنون به دلیل عضویت انگلیس در اتحادیه اروپا بین دو ایرلند ایست و بازرسی و محدودیت گمرکی برای تردد افراد و کالا وجود ندارد. اما با خروج انگلیس از اتحادیه اروپا باید ترتیبات جدیدی در نظر گرفته شود.
نخستوزیر انگلیس در داخل و خارج از این کشور به دلیل نحوه مدیریت روند برگزیت بهویژه با توجه به امکان سناریوی خروج بدون توافق و تمدید روند برگزیت به بعد از مهلت مارس 2019 موردانتقاد زیادی قرار دارد.
انگلیس قصد دارد تا ماه مارس سال آینده رسماً از اتحادیه اروپا خارج شود اما همچنان چشماندازی برای حصول توافق میان دو طرف وجود ندارد.
جرمی کوربین رهبر حزب کارگر چهارشنبه گذشته در آخرین روز از کنفرانس سالانه حزب کارگر در شهر لیورپول هشدار داد که این حزب با طرح پیشنهادی دولت «می» برای خروج از اتحادیه اروپا، مخالف و سناریوی عدم توافق با اتحادیه اروپا را نیز برنمیتابد.
وی گفته بود: درحالیکه زمان زیادی تا پایان مهلت مذاکرات باقی نمانده، روشن است که مذاکرات برگزیت انگلیس و اتحادیه اروپا در وضعیت خطرناکی قرار دارد. زمان رو به پایان است و شرکتها در غیاب روشنگری از سوی دولت صبر خود را ازدستدادهاند.
او هشدار داد که خروج از اتحادیه اروپا بدون دستیابی به توافق، یک فاجعه خواهد بود و درصورتیکه پارلمان به توافق برگزیت رأی ندهد، حزب کارگر خواهان برگزاری انتخابات پارلمانی خواهد شد.
وی گفته بود، برگزیت، مساله ای مربوط به آینده منافع کشور و نه ژستهای سیاسی است. 'اگر قادر هستید به توافقی دست پیدا کنید که شامل عضویت در اتحادیه گمرکی اروپا، جلوگیری از تشکیل مرز سخت بین دو ایرلند، حمایت از مشاغل، استانداردهای مصرفکنندگان و مسائل زیستمحیطی شود و از آن حمایت میکنیم. اما اگر توان دستیابی به چنین توافقی را ندارید راه را بازکنید که یک حزب دیگر دستبهکار شود.'
با نزدیک شدن به مهلت خروج رسمی انگلیس از اتحادیه اروپا، ناظران احتمال برگزاری مجدد همهپرسی، سقوط دولت «می» و برگزاری انتخابات پارلمانی در این کشور را رد نمیکنند. کنفرانس سالانه حزب محافظهکار از روز یکشنبه در شهر بیرمنگام برگزار خواهد شد و انتظار میرود که موضوع برگزیت در کانون توجه سخنرانیها باشد.