چاد و منطقه ساحل آفریقا؛ بعد از مرگ دبی چه اتفاقی می‌افتد؟

یک رسانه عرب زبان در یادداشتی نوشت که نبود رئیس جمهوری مقتول چاد بر ثبات کشورش و حتی ثبات منطقه ساحل که گروه بوکوحرام در حال گسترش نفوذ خود در این منطقه بوده و در آن ویرانی به بار می‌آورد، تأثیر خواهد گذاشت، احتمال داده می‌شود که چاد پس از سه دهه ثبات نسبی با مرحله جدیدی از هرج و مرج و آشوب مواجه شود.

به گزارش خبرآنی، سایت شبکه روسیا الیوم در یادداشتی به قلم "محمد الطاهر" درباره رخدادهای اخیر چاد و کشته شدن ادریس دبی،‌ رئیس‌جمهور درگذشته این کشور نوشت: غیبت ادریس دبی خلأ بزرگی را در کشور وی و منطقه برجای می‌گذارد و کشته شدن وی عواقب احتمالی به همراه خواهد داشت.

سخنگوی ارتش چاد، کشته شدن ادریس دبی را اینگونه توصیف کرد: "آخرین نفس‌های خود را در دفاع از یک کشور دارای حاکمیت در میدان نبرد کشید."

آخرین نبرد وی بخشی از یک سریال طولانی بود که به صورت سنتی در این کشور از تبعید در کشورهای همسایه، به ویژه سودان در دوره حسین حبری، رئیس جمهوری چاد از ۱۹۸۲ تا ۱۹۹۰ آغاز شد.

 پیش از آن، ادریس دبی ، متولد ۱۹۵۲، در صف حسین حبری علیه گوکونی عویدی رئیس جمهوری اسبق چاد جنگید.

وی حتی پس از به قدرت رسیدن در سال ۱۹۹۰ و ورود به انجامینا، پایتخت چاد لباس رزم را کنار نگذاشت و از دولتش دربرابر شورشیانی که قصد سرنگونی او را داشتند دفاع کرد و در طول سه دهه آنها را بارها عقب راند.

او در جنگ ورزیده شد و استعدادهایش در میدان جنگ ظاهر می‌شد تا جایی که یک "استراتژیست درخشان" خوانده می‌شد. این امر زمانی آشکار شد که نیروهایش وارد جنگ علیه گروه تروریستی بوکو حرام در منطقه ساحل شدند و ارتش او ثابت کرد که قوی‌تر است.

پس از گسترش خطر بوکوحرام در نیجریه و سرایت به کشورهای همسایه، ارتش چاد نقش مهمی در مقابله با این گسترش دامنه نفوذ داشت و دبی سال گذشته میلادی پس از کشته شدن حدود صد نفر از سربازان نیجریه به دست بوکو حرام نیروهای خود را به این کشور فرستاد.

در آن زمان، ادریس دبی یک عملیات نظامی را برای مقابله به مثل با بوکو حرام در منطقه دریاچه چاد رهبری کرد و پس از آن از شکست عناصر این گروه در پایان مارس ۲۰۲۰ خبر داد و سخنگوی دولت چاد تأیید کرد که "حتی یک عضو بوکو حرام در قلمرو چاد باقی نمانده است."

به نظر می‌رسد که دبی از خطری که دولت وی را تهدید می‌کند، آگاه بود، چراکه او اقدام به اعلام توقف عملیات نظامی انجام شده توسط ارتش کشورش در منطقه ساحل و اطراف دریاچه چاد کرد و گفت: سربازان ما به خاطر دریاچه چاد و ساحل می‌میرند. هیچ سرباز چادی در یک عملیات نظامی خارج از چاد شرکت نخواهد کرد.

اینگونه به نظر می‌رسید که شرایط تغییر کرده است و خطر گروه‌های مخالف مسلح افزایش یافته است و دیگر نمی‌توان به متحد وی فرانسه اعتماد کرد، متحدی که او را از دست نیروهای مخالف که از مرز لیبی برای سرنگون کردن وی وارد شده بودند نجات داده بود.

عناصر مسلح "جبهه تغییر و توافق در چاد" که گفته می‌شود در جنوب لیبی مستقر هستند این بار جاده را هموار و قابل عبور یافتند و کاروان‌های آنها به سمت انجامینا هجوم بردند و ادریس دبی وارد جبهه نبرد شد تا شخصا وضعیت را بررسی کند، اما این بار خطر شدیدتر شده بود و جنگ به نفع او نبود او با مرگ سقوط کرد.

نبود ادریس دبی جنگجو نه تنها بر ثبات کشورش، بلکه بر ثبات منطقه ساحل که گروه بوکوحرام در حال گسترش توسعه خود در این منطقه بوده و در آن ویرانی به بار می‌آورد، تأثیر خواهد گذاشت، احتمال داده می‌شود که چاد پس از سه دهه ثبات نسبی با مرحله جدیدی از هرج و مرج و آشوب مواجه شود.

انتهای پیام

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.