فانی: در آموزش و پرورش به دنبال سبک‌های مدیریت آمریکایی و ژاپنی نروید

به گزارش گروه آموزش وپرورش خبرگزاری فارس، در گردهمایی مشترک اعضای شورای معاونان، مشاوران وزیر، مدیران کل ستادی و مدیران کل آموزش و پرورش استان‌های کشور، علی‌اصغر فانی وزیر اسبق آموزش و پرورش در دولت یازدهم که سخنران میهمان این گردهمایی بود، با اشاره به اینکه آموزش و پرورش به مثابه یک خانواده است، گفت: خانواده آموزش و پرورش یک میلیون عضو دارد و وزیر آموزش و پرورش به عنوان پدر در این خانواده ایفای نقش می‌کند، از خطاها می‌گذرد، از ناراحتی‌ها، ناراحت و از شادی‌ها، شاد می‌شود.

وی افزود: به دنبال سبک‌های مدیریت آمریکایی و ژاپنی نروید لذا مطابق فرهنگ همان کشوری که در آن زندگی می‌کنیم، سبک مدیریتی داشته باشید، فرهنگ کشور ما  خانواده‌محور است و سبک مدیریت ما باید به صورت مدیریت خانواده باشد.

فانی با اشاره به اینکه وزیر آموزش و پرورش، مدیرکل، مدیر مدرسه و رهبر آموزشی است، اظهار کرد: رهبری آموزشی در مدیریت آموزشی به معنای اعمال نفوذ در همه نیروهاست و مدیر مدرسه وقتی رهبر آموزشی است که بر دانش‌آموز، معلم، اولیا و نهادهای محلی نفوذ داشته باشد و آنان با رغبت دستورات وی را اجرا کنند؛ در حقیقت وزیر باید در نقشش نفوذ داشته باشد.

وزیر اسبق وزارت آموزش و پرورش تصریح کرد: جلب اعتماد معلمان، مهم‌ترین ویژگی یک رهبر آموزشی است، یعنی وزیر باید اعتماد معلم، مدیر و دانش‌آموز را داشته باشد.

فانی با بیان اینکه چگونه این اعتماد باید ایجاد شود به پنج شرط اشاره کرد وگفت: شرط اول صداقت و شرط دوم شایستگی است که نیروها شایستگی وی را بپذیرند.

وزیر اسبق وزارت آموزش و پرورش، شرط سوم را وفاداری دانست و گفت: ایجاد وفاداری نسبت به سازمان و همکاران نکته مهمی است.

وی در ادامه اضافه کرد: چهارمین شرط، ثبات رأی و فکر است و پنجمین شرط، شفافیت است؛ با این پنج شرط قدرت نفوذ به وجود خواهد آمد و می توانیم رهبر آموزشی به معنای واقعی داشته باشیم؛ البته این پنج شرط باید در ادراکات مخاطبین وجود داشته باشد و می‌دانیم که ادراک برداشتی است که از یک پدیده داریم، بنابراین باید ادراک صداقت، شایستگی، وفاداری، ثبات و شفافیت را در همکاران به وجود بیاوریم.

فانی با اشاره به رفتار شهروندی سازمانی خاطرنشان کرد: این رفتار یعنی افرادی در سازمان داشته باشیم که فراتر از وظیفه کار کنند و انتظار پاداش نداشته باشند و در فرهنگ ما این رفتار شهروندی ‌معادل ایثار است و اگر رهبر آموزشی باشد و رفتار شهروندی سازمانی داشته باشیم، شرایط بسیار عالی خواهد بود.

وزیر اسبق وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه برای ایجاد رفتار شهروندی سازمانی چند نکته لازم است،گفت: اولین و مهم‌ترین نکته ادراک عدالت است که سه نوع عدالت رویه‌ای، توزیعی و مراوده‌ای داریم و در سازمان باید رویه و مقررات توأم با عدالت باشد و در مراودات دقت در اعمال عدالت داشته باشیم.

وی در ادامه اذعان کرد: نکته دوم رضایت شغلی است لذا اگر انتظار داریم که معلم فراتر از وظیفه خودش انجام دهد، باید وی رضایت شغلی داشته باشد؛ چنانچه تحقیقات نشان می‌دهد که تنها پرداخت حقوق مکفی رضایت شغلی ایجاد نمی‌کند و باید از روابط انسانی استفاده کنیم.

فانی تصریح کرد: سومین شرط، رهبری پرجاذبه است، یعنی شخصیت شما آن‌قدر متعالی باشد که افراد شما را دوست داشته باشند و چهارمین، ویژگی‌های شخصیتی کارکنان سازمان است و آخرین شرط بازنگری در شاخص‌های ارزیابی عملکرد است.

فانی با تشکر از زحمت‌های بطحایی وزیر سابق آموزش و پرورش در طول دوران وزارتش، اظهار کرد: آموزش و پرورش نهاد دیر بازده است، دولت‌ها به دنبال فعالیت‌های زود بازده هستند و به همین علت ممکن است توجه کافی به آموزش و پرورش نداشته باشند.

وزیر اسبق آموزش و پرورش گفت: با توجه به دو سال باقی مانده از دولت، اولین مشکل در آموزش و پرورش محدودیت زمانی است  که نمی‌توانیم کارهای وسیع انجام بدهیم.

وی با اشاره به اینکه باید اولویت ها را درنظر بگیریم، اظهار کرد: به استقرار ثبات و آرامش در آموزش و پرورش نیاز داریم و اکنون جای بحث‌های هیجانی و مطالعه نشده نیست؛ تا ابتدای سال تحصیلی کمتر از سه ماه فرصت داریم و باید همه انرژی را دربازگشایی مدارس داشته باشیم  و بر فضاهای آموزشی، ساماندهی نیروی انسانی، تجهیز و نوسازی مدارس در استان سیل‌زده، مطالبات فرهنگیان و... تمرکز کنیم.

وی توسعه مشارکت، بهسازی منابع انسانی، تمرکز زدایی و مدیریت آموزشگاهی را برنامه‌های مهمی دانست و تأکید کرد: برای ارتقای مدرسه و رویکرد مدرسه محوری، آموزش مدیران کارسازترین سیاست است چرا که منابع پاسخگو نیست و لذا باید کار را از مدیر مدرسه آغاز کنیم تا مهارت‌ها و دانش مدیران ارتقا پیدا کند.

فانی اظهار کرد: توصیه می‌کنم در کل کشور چند مرکز دائمی آموزش مدیریت برای مدیران مدارس راه‌اندازی کنیم که این مراکز دارای اعضای هیأت علمی باشند که به طور متمرکز بر این موضوع کار کنند لذا اگر مدیر خوب داشته باشیم با همین منابع و تجهیزات اتفاقات خوبی را می‌توان رقم زد.

انتهای پیام/

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.