پیشنمازی: امام علی(ع) تحت هیچ‌شرایطی کنارآمدن با دشمن را انتخاب نکرد

حجت‌الاسلام سید صادق پیشنمازی استاد حوزه و دانشگاه در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ‌پایگاه خبری خبرآنی، با اشاره به شهادت امیرالمومنین(ع) و درس‌هایی سیاسی که باید از ایشان گرفت، گفت: یکی از مسائل مهمی که انسان می‌تواند خصوصا از وصایای امام علی(ع) در این ایام خاص استفاده کند، بحث وظیفه‌گرایی است. تفاوت وظیفه‌گرایی با نتیجه‌گرایی این است که انسان بر اساس چارچوب‌ها و شاخص‌هایی که دین برایش تعریف می‌کند عمل می‌کند. اگر انسان نتیجه‌گرا باشد، می‌ببیند چه می‌شود و چه نمی‌شود و در صورتی که نتایج خاص ببیند جلو می‌رود ولی حضرت در آن شرایط هم مباحث عدالت را مورد توجه قرار دادند.

وی افزود: ایشان در مباحث خود مانند ماجرای ابن‌ملجم تاکید خاصی بر عدالت در قصاص دارند و این بحث مهمی است که انسان عدالت را در آن شرایط مورد غفلت قرار ندهد.

این استاد حوزه و دانشگاه به عوامل و ابعاد شهادت امام علی(ع) پرداخت و تصریح کرد: وقتی حضرت حکومت را گرفت و مردم به ایشان روی آوردند؛ البته جایگاه امامت و حکومت با یکدیگر تفاوت دارد، توصیه‌های سازش‌کارانه به ایشان زیاد بود و خیلی بیان می‌کردند که شما با طلحه و زبیر و معاویه کنار بیا و اینها سر جای خود هستند و شما هم حکومت می‌کنید. به ظاهر خیلی‌ها به حساب خودشان دلسوزانه توصیه داشتند و فکر می‌کردند از این منظر حکومت امام بر اساس هر پایه غلطی تثبیت بشود. حضرت با این موضع کاملا مخالفت کردند و بر مبنای حق‌گرایی که از اول داشتند، باقی ماندند. مبنای حکومت و چارچوب سیاسی دینی همین است.

وی افزود: در مقابل حضرت امیر(ع)، جریاناتی شکل گرفت و جریان‌های شکل‌گرفته با هم قرارهایی گذاشتند و یکی‌شان هم بحث شهادت حضرت بود که پیش آمد ولی بنایی که حضرت برای همیشه برای بشریت گذاشتند این بود که حکومت دینی در بحث سیاست به معنای سیاست‌بازی امروزی نیست و سیاست دینی ما مسیر خود را می‌رود. مسیر شهادت معنایش این نیست که انسان دست از مبنای دینی خود بردارد، لذا امام علی(ع)کوتاه نیامدند و منطق خود را اجرا کردند و جریاناتی در مقابل ایشان شکل گرفت.

"درست است که در فضای کوتاه نتیجه‌اش این می‌شود که در ظاهر ایشان به شهادت می‌رسند اما وظیفه‌گرایی کار خود را انجام می‌دهد. امام الگو ماندند و دست از مبنای خود بر نداشتند، هرچند بر اساس ظاهر معاویه قدرت گرفت و ابن‌ملجم با آن چند نفر به وعده‌های خود رسیدند ولی درس بزرگ و مهم تاریخ این است که «سیاست‌بازی» نمی‌تواند تاثیر منفی خود را بر مسائل سیاسی بگذارد".

وی با بیان اینکه حضرت علی(ع) در مقابل زیاده‌خواهی‌های دشمنان اسلام، شهادت را به کنار آمدن با دشمن ترجیح دادند، افزود: سیاست حکومت دینی امام(ع) مسیر خود را طی کرد و به ایشان تعبیری کنار نیامد و به اصطلاح دینی «مداهنه» نکرد و نیامد برای اینکه خودش را تثبیت کند، اهداف خود را فدا کند. حضرت اهداف خود را تثبیت کرد و هرچند ظاهرا به شهادت رسیدند. مهم است که هدف مسیر دین، مسیر حق و حکومت دینی این است که با بازی‌ها و کنار آمدن‌های نادرست نمی‌خواهد پایه های خود را تثبیت کند.

انتهای پیام/

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.